Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

De financiële kant van samenwonen

Samen een huis kopen is leuk en heeft zelfs financiële voordelen: u kunt de lasten voortaan delen. Maar er komt ook het nodige papierwerk bij kijken. Wat moet u regelen op financieel gebied?

Vastleggen van eigendommen

Wanneer u samen een huis koopt, gaat u er natuurlijk van uit dat u de rest van uw leven bij elkaar blijft. Toch is het wel zo verstandig om uw financiële en materiële zaken vast te leggen voor het geval dat… De meest laagdrempelige manier is het opstellen van een samenlevingscontract bij de notaris. Hierin legt u bijvoorbeeld de eigendommen vast en wat er met de woning gebeurt als u onverhoopt uit elkaar gaat of als u of uw partner overlijdt. U kunt ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap via een ambtenaar van de burgerlijke stand. Een geregistreerd partnerschap tekenen is net wat minder romantisch dan trouwen, maar houdt op papier hetzelfde in. Een belangrijk verschil tussen een geregistreerd partnerschap en het huwelijk is dat het geregistreerd partnerschap zonder tussenkomst van de rechter ontbonden kan worden. Laat u in beide gevallen adviseren door een notaris over het samenleven in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.

Samenwonen voor de fiscus

U kunt samen een huis kopen en een gezamenlijke hypotheek afsluiten. Dit heeft fiscale gevolgen, dus laat u goed adviseren door een notaris of fiscaal adviseur. Hij of zij weet wat het best bij uw situatie past. U kunt er bovendien voor kiezen om fiscale partners te worden en zo belasting te besparen. Dit is mogelijk als u samenwoont en aan bepaalde voorwaarden voldoet. De Belastingdienst of een belastingadviseur kan je hier alles over vertellen. Verwar fiscaal partnerschap niet met geregistreerd partnerschap. Fiscaal partnerschap is een keuzemogelijkheid bij het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte. Het schept verder geen verplichtingen of rechten.

Tip! Gezamenlijke rekening

Open als u samen gaat wonen een gezamenlijke rekening waar u maandelijks beiden een vast bedrag op stort. Buiten dat u zo alle kosten eerlijk deelt, heeft u ook een goed overzicht van uw vaste lasten.

Gezamenlijke inboedel

Wanneer u gaat samenwonen, heeft u één woonhuis- en inboedelverzekering nodig. U bespaart kosten door de aparte verzekeringen samen te voegen tot één polis. Let wel goed op of u voor het juiste bedrag verzekerd bent en bepaal tijdig de waarde van de gezamenlijke boedel.

Arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen. Vervelend voor uzelf, maar ook voor uw financiële situatie, want de hypotheeklasten moeten worden betaald. U kunt u hier tegen beschermen door middel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de financiële gevolgen van samenwonen, het openen van een gezamenlijke rekening of de juiste verzekeringen? Neem contact met ons op of vraag het aan onze collega’s van Commitment Verzekeringen, Zelfstandig RegioBank adviseur.

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder