Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Een appartement kopen? Waar moet u op letten?

Een appartement kopen? Waar moet u op letten?

Als u een appartement koopt, wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Wat is een VvE? En waar moet u op letten als u een appartement koopt?

Een appartement (of een boven- en benedenwoning) is onderdeel van één gebouw. U heeft dan niet een appartement gekocht, maar een aandeel in het gebouw en het recht om een bepaald appartement te mogen gebruiken. U heeft dus eigenlijk een appartementsrecht. Samen met de andere appartementen bent u dan een Vereniging van Eigenaren, die gezamenlijk zorg dragen voor het gebouw.

Appartementsrechten en de splitsingsakte

De appartementsrechten komen tot stand door het gebouw juridisch op te splitsen. Dit gebeurt door middel van een splitsingsakte waarin het gebouw en de verdeling ervan staat omschreven. Vaak is deze splitsingsakte ook voorzien van een splitsingstekening. Als de notaris deze stukken bij het Kadaster inschrijft, ontstaan de appartementsrechten en kan het gebouw als appartementen verkocht (of verhuurd) worden. Appartementsrechten zijn in het Kadaster aangeduid met een A.

Bij de splitsing is het wettelijk verplicht een VvE op te richten. Naast het inschrijven van de splitsingsakte bij het Kadaster, dient de VvE ook ingeschreven te worden bij de Kamer van Koophandel.

Reglement

Iedere VvE heeft een eigen reglement, vaak gebaseerd op een modelreglement. In het reglement staat onder andere aangegeven welke onderdelen van het gebouw voor gezamenlijk gebruik of voor privé gebruik zijn, wat de regels voor gebruik zijn en hoe bepaalde kosten verrekend worden. In het reglement staan vaak ook zaken opgenomen over type vloerbedekking voor de appartementen en/of huisdieren. Het is dus van belang het reglement goed door te lezen!

Financiën

Als lid van de VvE betaalt u iedere maand een bijdrage. Deze bijdrage kan verschillen van een paar tientjes per maand tot een paar honderd euro. De bijdrage per appartement is vaak afhankelijk van het aandeel dat iemand heeft in de VvE. In de regel betaald een groot appartement binnen hetzelfde gebouw meer dan een klein appartementje, maar soms wordt er een gelijk bedrag voor iedere eigenaar afgesproken. Met uw maandelijkse bijdrage worden de vaste lasten voor de gezamenlijke delen betaald, zoals de kosten voor de verlichting bij de entree, maar wordt ook een reservefonds voor toekomstig onderhoud gevuld. Zo’n reservefonds is tegenwoordig verplicht.

MJOP

Door middel van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) weet de VvE hoeveel er in het reservefonds moet zitten. In het MJOP staat wanneer bepaalde onderdelen van het gebouw vervangen of opgeknapt moeten worden (zoals schilderwerk buiten of de dakbedekking) en hoeveel dit gaat kosten. Dit voorkomt dat een eigenaar op een bepaald moment voor een grote onvoorziene kostenpost komt te staan.

Let op! Als u een appartement koopt, dan neem u ook het aandeel van de verkoper in het reservefonds over. Het is dus belangrijk te kijken hoeveel er in het reservefonds zit en of dit voldoende is om toekomstig groot onderhoud te doen. Check of de verkoper niet achterloopt met betalen, anders komt dit voor uw rekening. Dit wordt in de regel wel al verrekend bij het transport bij de notaris.

Vergaderen

Een VvE is verplicht ieder jaar een vergadering te houden met de leden. Hierin worden afspraken gemaakt over het gebruik en het onderhoud van het pand en worden de financiën besproken.  Belangrijke beslissingen worden genomen door te stemmen. Bij hoeveel stemmen iets geldig is, is afhankelijk van wat in het modelreglement staat. De notulen van de laatste twee VvE-vergaderingen worden vaak opgevraagd bij de verkoop van een appartement omdat deze notulen nuttige informatie kunnen bevatten over toekomstige afspraken die van belang kunnen zijn voor een koper.

Verzekeringen

Als u een appartement koopt, hoeft u vaak alleen een inboedelverzekering af te sluiten voor uw eigen spullen in uw eigen appartement. De opstalverzekering, die een woningbezitter normaal moet afsluiten, is namelijk al afgesloten door de VvE voor het hele gebouw. Hierin zijn wel gradaties; soms zijn uw keuken en badkamer extra verzekerd via de VvE met het zogenaamde eigenarenbelang, maar dit is niet altijd het geval. En vergeet niet te kijken naar uw aansprakelijkheids- en/of Rechtsbijstandverzekering. Onze collega’s van Commitment Verzekeringen kunnen u hier meer over vertellen.

VvE beheer

Een VvE heeft leden, de appartementseigenaren, maar heeft ook een bestuur. Het bestuur bestaat vaak uit een aantal eigenaren die gekozen zijn door de vergadering. Hun bevoegdheden zijn afhankelijk van wat beschreven is in de splitsingsakte, het reglement en de vergaderingen. Het bestuur voert diverse taken uit rondom het beheer van het gebouw, zoals het beheren van financiën, het bijhouden van de huidige bewoners, het uitschrijven van vergaderingen en beslissingen nemen over onderhoud. Ook is het mogelijk het beheer uit te besteden aan een professionele partij en dit te laten verzorgen door een VvE beheerder. Zo’n partij kan het financiële, administratieve en/of technische beheer van de VvE overnemen en hebben alle kennis in huis om de eigenaren te ontzorgen.

Wilt u hulp bij het kopen of verkopen van een appartement? Neem gerust contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder