Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Een eigen huis: welke kosten komen er bij kijken?

Een eigen huis: welke kosten komen er bij kijken?

Als u een overeenkomst tekent om een huis te kopen of huren, dan bent u maandelijks een bedrag kwijt aan hypotheek of aan huur. Maar daarnaast komen er nog andere kosten kijken die we tot de woonlasten rekenen, zoals belastingen, verzekeringen en energie. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Gemeentelijke belastingen

Iedere gemeente heft OZB (onroerende zaak belasting). Deze wordt in rekening gebracht bij eigenaren en gebruikers van onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden. Dit wordt gedaan om een deel van de taken van gemeenten te bekostigen. Huurders van woningen betalen in de regel geen OZB.  Hoe hoog de OZB is hangt af van de gemeente; die gebruikt hiervoor een promillage van de WOZ-waarde van het object.

Vaak stuurt de gemeente een aanslag (de beschikking) waarin ook de afvalstoffenheffing en rioolheffing zijn opgenomen. In de regel wordt deze beschikking gecombineerd met de aanslag voor de Waterschapsbelasting.

Energie

U wilt er natuurlijk in uw nieuwe huis lekker warmpjes bij zitten en water uit de kraan hebben. Maar gas, water en elektra kosten geld, vaak toch al zo’n honderd tot paar honderd euro per maand. Als u een koopwoning gaat bezichtigen kunt u aan de makelaar vragen wat de huidige bewoners per maand ongeveer aan energie verbruiken. Hou hierbij rekening met de gezinssamenstelling en eventuele energievretende hobby’s. Ook het energielabel is een indicatie van hoeveel energie uw woning verbruikt. De mate van isolatie en de wijze van energieopwekking zijn hiervoor enkele graadmeters met welke energiekosten u te maken kunt krijgen. Het zou namelijk zonde zijn als u na een jaar flink moet bijbetalen voor uw energieverbruik.

Tip! Op de site van het Nibud staan de gemiddelde kosten van energie en water genoemd.

Verzekeringen

Het is belangrijk uw huis en wat er in staat voldoende te verzekeren. Een opstalverzekering is bedoeld om de kosten te dekken bij schade aan het pand. Als woningbezitter dient u zo’n verzekering af te sluiten. Woont u in een appartement? Dan heeft de VvE (Vereniging van Eigenaren) vaak de opstalverzekering al voor u afgesloten. En als u huurt, dan hoort de eigenaar van het pand deze verzekering af te sluiten.

Om schade aan uw meubels, elektronica en dergelijke te dekken, dient u een inboedelverzekering af te sluiten. Let er op dat verzekeraars tussentijds de voorwaarden kunnen wijzigen en dat bijvoorbeeld mobiele apparatuur uit de dekking gehaald kan worden. Dat is toch zonde als er iets met uw laptop of telefoon gebeurt. Wanneer er iets wijzigt in de gezinssamenstelling, bijvoorbeeld door de geboorte van een kind, dan is het aan te raden de inboedelverzekering te checken of die nog voldoet.

Andere verzekeringen die altijd nuttig zijn, maar zeker als u een eigen huis heeft, zijn de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering. En kijk zeker naar een overlijdensrisicoverzekering (ook als u huurt!), zodat uw nabestaanden niet hoeven te verhuizen als u komt te overlijden.

Wilt u meer weten over welke verzekeringen nuttig zijn voor uw woning en woonsituatie? Bekijk hier de flyer van Commitment Verzekeringen over woonverzekeringen of neem contact met ze op.

Overzicht

Als u dus wilt gaan verhuizen, zet dan op een rij wat nu uw uitgaven per maand zijn en wat ze in de nieuwe situatie zullen worden. Dan kunt u van tevoren inschatten of het betaalbaar is en of u nog geld over houdt voor leuke dingen. Zodat u optimaal kunt genieten van uw nieuwe woning.

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder