Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Een koopwoning: hoe berekent u uw budget?

Een koopwoning: hoe berekent u uw budget?

U kunt zelf al ongeveer inschatten wat u aan hypotheek kunt krijgen. Ga er van uit dat uw netto maandelijkse woonlasten een derde van uw salaris in beslag mogen nemen. Er is een aantal manieren waarop u financieel geholpen kunt worden bij het kopen van een huis, zodat u maandelijks de hypotheek én de boodschappen kunt betalen.

Maandlasten

Bereken wat u per maand kwijt wilt zijn aan woonlasten. Bepaal dit op basis van uw kale salaris, dus zonder periodieke extra’s zoals overuren, provisie, leasetoeslagen, onkostenvergoeding en dergelijke. Houd ook rekening met maandelijkse uitgaven als: WOZ, gemeentebelastingen, waterschap, verzekeringen en energie. Wanneer u samen met uw partner een huis koopt dan is het handig om als voorzorg te berekenen of één van u de woonlasten ook alleen kan dragen (immers één op de drie stellen gaat uit elkaar). Hoe duur een huis kan zijn op basis van uw maandelijkse kostenberekening hangt natuurlijk af van de geldende rente van dat moment. Een hypotheekadviseur kan u een goed inzicht geven in de rentetarieven per bank.

Tip! Gebruik de budgetplanner op www.nibud.nl. Maak een persoonlijke begroting van uw inkomsten en uitgaven.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Dit is een garantie die u kunt krijgen als u een lening afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning van maximaal € 310.000,- (in 2020). De garantie wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die hiermee garant staat voor de terugbetaling van uw hypotheekbedrag aan de geldverstrekker, wanneer u de maandlasten niet kunt betalen. Het fonds neemt de restante schuld over, maar kan deze nog wel op u verhalen indien blijkt dat u onzorgvuldig met betalingsproblemen bent omgegaan. Het voordeel van de NHG is dat u een lagere hypotheekrente betaalt. De rentekorting kan oplopen tot 0,5%. Dat betekent elk jaar opnieuw honderden euro’s voordeel. De aanvraag voor NHG wordt door uw geldverstrekker geregeld. De eenmalige kosten bedragen 0,7% van het hypotheekbedrag (in 2020). Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Starterslening

Gaat u over van een huur- naar een koopwoning? Dan is het de moeite waard om te kijken of uw gemeente startersleningen verstrekt. Zo’n 130 gemeenten werken met de met deze regeling om er voor te zorgen dat starters bovenop de reguliere lening nog wat extra’s krijgen en zo de aankoop van een eerste huis te kunnen realiseren. Deze leningen worden verstrekt uit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SvN). Natuurlijk is de aanvraag wel aan regels gebonden. Deelnemende gemeenten verschillen in aanvullende eisen die neerkomen op leeftijd, inkomen en koopprijs. Het fijne van een starterslening is dat het een extra lening is die in het begin rente- en aflossingsvrij is. Er wordt jaarlijks gemeten of uw inkomen stijgt, u betaalt rente over een overeenkomstig deel van uw starterslening.

(Groot)ouders als bank

Uw (groot)ouders kunnen u financieel helpen met de aankoop van uw huis. Ze kunnen bijvoorbeeld geld lenen uit hun eigen vermogen of een periodieke schenking doen. En dat kan u helpen net dat beetje meer hypotheek te krijgen. U kunt uiteindelijk zelf met uw (groot)ouders regelen of u het bedrag terug moet betalen en hoe. Dat staat los van de afspraken met banken. Als u een betalingsregeling treft is het wel handig om dit bij een notaris vast te laten leggen. Ruzie om geld moet u zien te voorkomen!

Als u niet in staat bent om zelf de volledige koopsom van de woning te financieren, is het ook mogelijk dat een ander (veelal één of beide ouders) mededebiteur wordt voor het deel van de financiering dat u zelfstandig niet op basis van uw inkomen kunt krijgen. Bij het mededebiteurschap spelen tal van aspecten een rol van betekenis. Laat een adviseur u en uw (groot)ouders goed informeren over de mogelijkheden en aandachtspunten hiervan. Op het moment dat u zelf de lasten kunt dragen, kan de hypotheek aangepast worden.

Jaarlijkse belastingteruggaaf

Werkt u aan huis? Of wilt u weten hoeveel u elk jaar terugkrijgt van de Belastingdienst op basis van uw lening? Dan kan het handig zijn om een boekhouder of belastingadviseur om advies te vragen. Zo kunt u nog beter in kaart brengen wat uw netto maandlasten zijn.

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder