Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Een nieuwbouwwoning kopen: wat is anders dan bestaande bouw?

Een nieuwbouwwoning kopen: wat is anders dan bestaande bouw?

Bent u geïnteresseerd in een nieuwbouwwoning? Dan loopt het koopproces net even wat anders dan bij bestaande bouw. Het aanbod van nieuwbouw is bijvoorbeeld al kleiner dan dat van bestaande bouw. Daarnaast valt er niet te onderhandelen over de prijs en moet u ongeveer een jaar wachten tot u het nieuwe huis kunt betrekken. Ook het financiële gedeelte zit anders in elkaar dan bij bestaande bouw:

Vrij op naam

U bent de eerste bewoner van de woning, een nieuwbouwwoning wordt dus vrij op naam geleverd. Daardoor hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen en vervalt een gedeelte van de notariskosten voor de overdracht.

Meer- en minderwerk

Projectontwikkelaars bieden de huizen meestal op een standaard manier aan. Wilt u iets aan de vorm of indeling veranderen of heeft u extra lichtpunten nodig, dan valt dit onder de noemer meerwerk. Meerwerk kunt u meefinancieren in uw hypotheek. Het kan ook zijn dat u de keuken die standaard bij het huis wordt opgeleverd niet mooi genoeg vindt. Wanneer u besluit deze niet te laten plaatsen en zelf voor een keuken te kiezen heet dat minderwerk.

Bouwdepot

In tegenstelling tot bestaande bouw betaalt u een nieuwbouwhuis in (bouw)fases af. Bij het afsluiten van uw hypotheek wordt de grond waarop gebouwd wordt meteen betaald. De rest van het geleende geld wordt in een bouwdepot gezet. Aan het einde van elke bouwfase betaalt u de aannemer vanuit dit bouwdepot. Over het geld in uw bouwdepot ontvangt u rente die meestal gerelateerd aan het rentetarief van uw hypotheek.

Bouwrente

Uw nieuwe huis wordt gebouwd en tegelijkertijd woont u ook nog ergens. De woonlasten van uw oude woning kunt u vaak wel wegkruisen tegenover de rente die u over uw bouwdepot ontvangt. Maar, omdat het bouwdepot gedurende de bouwfases kleiner wordt, ontvangt u daar ook steeds minder rente over. Omdat bij dubbele behuizing dit soms oploopt tot hoge maandlasten kunt u bouwrente meenemen in uw hypotheek.

Tip! Laat u niet in een nieuwbouwproject lokken door extra lage rente. Zorg voor een goed en onafhankelijk hypotheekadvies. Omdat de fase van kopen tot de woning betrekken minder stabiel is dan bij bestaande bouw is het belangrijk dat u alle financiële risico’s uitsluit.

Samen met de aanneemsom, eventueel meerwerk en de reguliere notariskosten en afsluitprovisie voor uw hypotheek komen de extra kosten neer op ongeveer 2 à 3% van de koopsom. Bij bestaande bouw is dan 6 à 8%.

Nieuwbouw Bestaande bouw
de voordelen de voordelen
– u betaalt geen overdrachtsbelasting (2%), want de woning is vrij op naam – een groter, gevarieerder en authentieker aanbod
– casco oplevering, dus geen last van de woonstijl van de vorige bewoners – u weet precies hoe de omgeving er uit ziet
– betere isolatie (denk aan het verplichte energielabel) – u hebt bijna nooit last van gemeentelijke willekeur (loting, economische gebondenheid, enz.)
– u hoeft de woning en de tuin niet vanaf niets op te bouwen
– u weet wanneer u de woning kunt betrekken

 

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder