Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Energielabel aanvragen? Zo doet u dat!

Energielabel aanvragen? Zo doet u dat!

Bij de verkoop of verhuur van uw woning moet u een definitief energielabel laten registeren. In dit artikel leggen wij u uit hoe u dit het beste regelt.

Vanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel wordt bepaald, veranderen. De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider wordt. Nu kunt u als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Het aanvragen van een energielabel gaat straks tussen de 100 en de 200 euro kosten. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Het nieuwe energielabel gaat in vanaf 1 januari 2021. Heeft u al een geregistreerd energielabel voor uw huis (of gebouw)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig.

Wat is een energielabel?

Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

Begin 2015 heeft de overheid woningeigenaren een voorlopig energielabel opgestuurd. Dit voorlopige energielabel geeft een eerste beeld van de energieprestatie van de woning. Hiervoor zijn openbare gegevens gebruikt zoals bouwjaar, woningtype en woonoppervlakte.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

  • Het energielabel kan een gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van uw woning.
  • Een groener energielabel (bijvoorbeeld A, B of C) kan de verkoop of verhuur van uw huis versnellen.
  • Het energielabel bevat tips over het energiezuiniger maken van uw huis. Investeren in energiebesparende maatregelen levert meer wooncomfort en een lagere energierekening op.

Heeft u al een energielabel?

Of er een definitief energielabel van de woning aanwezig is, kunt u controleren via Zoek je energielabel . Het energielabel is na de datum van afgifte maximaal 10 jaar geldig. Heeft u uw huis met een geregistreerd energielabel ondertussen energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken. Dit is voor de verkoop of verhuur van uw woning echter niet verplicht, mits het oude label nog geldig is.
Als voor uw woning nog geen definitief energielabel is geregistreerd, dan heeft uw woning een voorlopig energielabel. Het voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens die geregistreerd staan bij het Kadaster, zoals het bouwjaar en het woningtype. Zodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u via energielabelvoorwoningen.nl uw definitief energielabel aanvragen.

Hoe vraag ik een definitief label aan?

Om het definitieve energielabel te krijgen, moet u met uw DigiD inloggen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Daar moet u een aantal vragen beantwoorden en indien nodig uw woninggegevens aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer u in uw woning energiebesparende maatregelen hebt getroffen (na oplevering van de woning). Ook dient u bewijs aan te leveren voor de energiebesparende maatregelen in uw woning. Vervolgens volgt er een controle op afstand door een erkend deskundige. Pas na de goedkeuring van de erkend deskundige wordt het definitieve energielabel vastgesteld. Zo’n vaststelling van een deskundige kost vaak slechts één of twee tientjes.

Verkoop of verhuur zonder definitief label

Het definitieve label is nodig bij verkoop of verhuur van uw woning. Als u bij oplevering geen definitief energielabel hebt, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) optreden. Dat wil zeggen dat u kan worden aangeschreven om binnen een bepaalde termijn het energielabel alsnog te laten registreren. De ILT kan een zogenoemde ‘last onder dwangsom’ opleggen als het energielabel niet binnen de gestelde termijn alsnog geregistreerd is. Als u dat niet doet, moet u de dwangsom voldoen. De dwangsom voor een woningeigenaar bedraagt 170 voor natuurlijke personen en 340 euro voor rechtspersonen.

Maatwerkadvies

Wilt u een uitgebreid energieadvies op maat voor uw woning? Vraag dan een maatwerkadvies door een gecertificeerd adviseur aan. Zo krijgt u nog meer inzicht in welke maatregelen energiebesparing opleveren en het comfort in uw woning verhogen. Ook krijgt u informatie over de kosten, de terugverdientijden en het rendement dat het u kan opleveren. Ga naar www.maatwerkadviesvoorwoningen.nl

Energielabel voor bedrijfspanden

Voor bedrijfspanden geldt een andere wijze van het aanvragen van een energielabel. Bekijk de website van het RVO voor meer informatie hierover: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/bestaande-bouw/energielabel-utiliteitsgebouwen

Bron: energielabelvoorwoningen.nl

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder