Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Extra m2 toevoegen op, aan of onder uw huis

Extra m2 toevoegen op, aan of onder uw huis

Door op slimme wijze m2 toe te voegen aan uw woning, heeft u meer woongenot, maar verhoogt u vaak ook de waarde van uw huis. Om de waarde te verhogen is het in de regel het verstandigste om hierbij te beginnen in of aan uw huis. Wat zijn de mogelijkheden?

Zolder

Heeft u een zolder waar u comfortabel rechtop kan staan? Dan is het een ideale plek om bij uw woonoppervlakte te betrekken. Het volume onder het dak kan tot 30% van de totale binnenruimte van uw huis uitmaken!

Wat hiervoor nodig is? Een hoogte van minstens 2 meter over een oppervlak van minstens 4m2, een vaste trap en voldoende daglichttoetreding. Het vloeroppervlak met een hoogte van minder dan 1,50 meter telt niet mee als woonoppervlak, maar blijft natuurlijk wel geschikt als bergruimte. En u kunt een dakkapel plaatsen om over een groter oppervlak meer hoogte (én daglichttoetreding) te bereiken.

Heeft u geen zolder? Misschien is het mogelijk om een complete extra verdieping op de woning te plaatsen. Of wellicht een verdieping op de garage.

Kelder

Een kelder wordt vaak gebruikt als ruimte om voorraden op te slaan. Meestal zijn vocht en ventilatie de eerste hobbels om te nemen om er een echte gebruiksruimte van te maken. Dan heeft u er al een extra praktische ruimte bij waar u uw spullen veilig kunt opbergen. U kunt natuurlijk ook er voor kiezen om er bijvoorbeeld een werk- of hobbyruimte van te maken. Dit resulteert niet altijd in een behaaglijke ruimte, dus denk hier goed over na. Want dan moet u vaak ook extra isoleren en/of verwarmen, wat de kosten doet oplopen.

Er zijn ook rigoureuze mogelijkheden met een lage kelder of kruipruimte. Zoals het uitgraven ervan, zodat een prettige stahoogte bereikt wordt. Maar ook kwamen wij een vrijstaande woning tegen die verzakt was. Tijdens het verhelpen van de verzakking is gelijk een kelder onder het huis gemaakt, wat ruim 60 m2 aan het woonoppervlak heeft toegevoegd!

Aanbouw of uitbouw

Bij een uitbouw wordt een bestaande ruimte vergroot, terwijl bij een aanbouw een nieuwe ruimte of een bijgebouw tegen de woning aan wordt gezet, zoals een bijkeuken of een garage. Vooral uitbreidingen die rechtstreeks in verbinding staan met de woning leveren extra geld op. Een kleine uitbouw van 4 of 5 m2 waarmee de bijkeuken deels bij de woning getrokken wordt, lijkt niet zo veel op te brengen, maar kan ook optisch ontzettend veel ruimte aan een huis toevoegen. Doordat hoekjes en deuren vervallen kan er een ruimte ontstaan waar bijvoorbeeld wél die grote eettafel kan staan.

Tegenwoordig kiezen ook veel mensen voor een veranda of overkapping. Een veranda zit altijd aan het huis vast, een overkapping kan op zichzelf staan. Een serre is transparant en helemaal opgebouwd uit kozijnen met glas, een veranda kan ook uit andere materialen bestaan. Terwijl een veranda slechts een aanbouw met een open zijde is, is een serre eigenlijk een volledig geïsoleerde uitbouw van het huis.

Kosten en opbrengsten

Kijk eens naar wat de kosten zijn van een bepaalde verbouwing en vergelijk dit met de gemiddelde prijs per m2 in uw buurt. Zo komt u er achter in hoeverre deze kosten duurzaam iets opleveren voor de woning. Uiteraard is het ook verstandig om te kijken in hoeverre iets uw eigen woongenot vergroot. Dat mag natuurlijk ook wel wat kosten.

Vergunning

Controleer voor u gaat bouwen, verbouwen of slopen of er een vergunning of melding nodig is: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2018/07/01/vergunningvrij-bouwen-bijbehorend-bouwwerk

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder