Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Heeft u uw woonwensen al in beeld?

Heeft u uw woonwensen al in beeld?

U hebt gekozen voor het kopen van een huis. Maar waar wilt u wonen? En in wat voor soort woning? Door het in kaart brengen van uw persoonlijke woonwensen kunt u gericht op zoek gaan en heeft u een houvast tijdens het selecteren van een huis.

Toekomstplannen

Een huis koopt u niet zomaar. Financieel gezien is het verstandig er minimaal een jaar of vijf te blijven wonen. Stippel dus in grote lijnen uit hoe u denkt dat de komende jaren er voor u uitzien. Denk aan uw relatie en eventuele samenwoonplannen. Wat werk betreft kun u nadenken over een eventuele wisseling van standplaats, verandering van functie en salaris, werken in het buitenland of een bedrijf aan huis.

Stad of dorp

De keuze voor de plek waar u wilt gaan wonen hangt vaak af van uw werk, uw liefde voor het stadsleven of het platteland of de nabijheid van sociale voorzieningen. Daarnaast wilt u misschien ook een riant huis met een grote tuin. Over het algemeen krijgt u ‘meer’ waar voor uw geld in een dorp. Vaak zijn gemeentebelastingen daar ook een stuk lager. Extra voordelen van randgemeenten zijn meer groenvoorzieningen, rust en ruimte. Iedereen heeft zo zijn woonwensen. Wat is u het meeste waard?

Klussen of kant-en-klaar

U kunt kiezen voor een kant-en-klare woning. Dus voor nieuwbouw of voor een gerenoveerd of goed onderhouden pand. Logisch gezien hangt hier in verhouding een wat hoger prijskaartje aan dan aan een huis waarin u zelf nog moet investeren. U loopt wel minder risico op eventuele onderhoudskosten zoals reparatie van het dak, lekkende waterleidingen of slechte kozijnen. Maar ook een klushuis heeft zijn voordelen. Door het kwalitatief opknappen van een dergelijke woning stijgt de waarde aanzienlijk.

Wijk

Iedere gemeente kent zijn geliefde en minder geliefde wijken. Let wel, in populaire wijken zijn er meerdere kapers op de kust. De huizenprijzen liggen hier vaak wat hoger. Zet uw voorkeuren opzij en bekijk het bestemmingsplan van een andere buurt. Hier liggen de huizenprijzen wellicht nog wat lager en krijgt u een groter huis voor minder geld. In het bestemmingsplan kunt u ook opzoeken welke wijken er binnenkort een opknapbeurt krijgen. Dat betekent dat een huis daar over een paar jaar ineens veel meer waard kan zijn, puur en alleen omdat het er aantrekkelijker is gemaakt.

Voorzieningen

Denk na over de sociale en praktische voorzieningen die u graag in de buurt wilt hebben. Vaak eindigen dit soort zaken op de tweede plaats en is een perfect huis het allerbelangrijkst. Toch kunt u op de lange termijn flink balen wanneer u met de auto naar de supermarkt moet en er geen sportschool in de buurt is. Zet de voor u belangrijkste voorzieningen op een rij. Vergeet winkelcentra en openbaar vervoer niet. Wilt u de snelweg makkelijk kunnen bereiken? Let dan ook op uitvalswegen.

Checklist woonwensen

Wat mag er in ieder geval niet ontbreken aan uw nieuwe huis en omgeving? Zet uw woonwensen op een rij en ga goed voorbereid de zoekfase in. Gebruik bijvoorbeeld ons FORMULIER ZOEKOPDRACHT hiervoor. Lever het ingevulde formulier bij ons in en wij kijken met u mee naar een geschikte nieuwe woning.

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder