Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Hoeveel m2 is uw woning?

Hoeveel m2 is uw woning?

Op Funda staat als een van de eerste woningkenmerken het aantal m2 (vierkante meters) genoemd. Ook meldt Funda tegenwoordig de prijs per m2. Hier zitten toch nog veel verschillen in. Hoe kan dat en hoeveel m2 is uw woning groot?

Dat komt doordat niet iedere m2 meegerekend mag worden. Makelaars moeten zich namelijk houden aan de meetinstructie. Hierdoor wordt niet de hele oppervlakte van een huis meegerekend, maar alleen het woonoppervlakte. Bijvoorbeeld een garage of bergzolder tellen hier niet mee. Daardoor kunnen 2 woningen op het eerste gezicht even groot lijken, maar enorm van ruimte verschillen!

In het verleden waren enkele makelaars soms creatief met het aangeven van de afmetingen van een woning, waardoor er afwijkingen waren in de werkelijke oppervlakte en de oppervlakte die ze bij verkoop of verhuur vermeldden. Door de invoering van de meetinstructie is er een duidelijke norm en uniformiteit voor makelaars, taxateurs en overheidsinstanties. Hierdoor zijn die grote afwijkingen nagenoeg verleden tijd.

Hoe werkt de meetinstructie?

Die meet het gebruiksoppervlakte wonen in aantal m2 IN de woning, dus van binnenmuur naar binnenmuur. Ook mag iets pas tot het woonoppervlakte gerekend worden als de hoogte meer dan 1,5 meter is. Onder schuine wanden telt een gedeelte van het vloeroppervlak dus vaak niet mee als gebruiksoppervlakte wonen.

Ook overige inpandige ruimte mag niet meegerekend worden. Dit is in de regel ruimte die bouwkundig slechts geschikt is als bergruimte, zoals een kelder, fietsenstalling, bergzolder of garage. Een zolder telt alleen mee als woonoppervlak als hij beschikt over een vaste trap en voldoende daglichttoetreding. Anders is het overige inpandige ruimte.

Een keuken, vaste kast, meterkast, gang, trapkast, badkamer en toilet binnen de woning worden tot de gebruiksoppervlakte wonen gerekend. Een bijkeuken, pantry, wasmachine- of cv-ruimte, of overige ruimte binnen de woning, worden gerekend tot de gebruiksoppervlakte wonen, mits deze ruimten zich binnen de woning bevinden en deze ruimten verwarmd/geïsoleerd zijn.

Daarnaast komen we nog de termen gebouwgebonden buitenruimte en externe bergruimte tegen.

Externe bergruimte is een schuur of garage die niet tegen de woning aan staat. Gebouwgebonden buitenruimte is een schuur of garage die wel tegen de woning aan staat (als hij vanuit de woning te betreden is, dan is het overige inpandige ruimte). Ook de carport, veranda, een balkon of dakterras wordt tot de gebouwgebonden buitenruimte gerekend als hij direct naast, op, tegen of aan de woning gelegen is.

De volledige meetinstructie kunt u hier bekijken: https://www.waarderingskamer.nl/hulpmiddelen-gemeenten/meetinstructies-gebruiksoppervlakte-inhoud/

Het woonoppervlak van de meetinstructie kan flink afwijken van de oppervlakte die in uw WOZ-beschikking genoemd staat. Dit komt doordat de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) nog niet helemaal up-to-date is en dus meestal nog gebruik maakt van het gehele oppervlakte. Een andere reden is dat niet iedere woningeigenaar aanbouwen e.d. doorgeeft.

Inhoud

De inhoud (m3) van een woning wordt berekend door de totale lengte, breedte en hoogte te vermenigvuldigen. Hier rekent men van buitenmuur tot buitenmuur en worden ook ruimtes die niet een woonfunctie hebben meegerekend. Dus ook oppervlakten van minder dan 1,5 meter hoog (behalve de kruipruimte) en bergruimtes tellen hier mee voor het berekenen van het aantal kubieke meters.

Perceeloppervlakte

De perceeloppervlakte is het aantal m2 grond dat bij de woning hoort. Deze gegevens komen rechtstreeks uit het Kadaster. Het kan zijn dat bij een woning 2 of meer percelen horen. Deze worden dan bij elkaar opgeteld. Bij een appartement wordt het perceeloppervlak niet genoemd, omdat men hier alleen eigenaar is van een appartementsrecht en niet van de grond.

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder