Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de WOZ-waarde van uw woning voor 2021, gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2020. Of de brief komt binnenkort. Heeft u het vermoeden dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, dan kunt u hier binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar tegen maken. Maar doe dit niet te snel, een hoge WOZ-waarde kan namelijk ook financiële voordelen opleveren.

Ieder jaar schat de gemeente de waarde van uw woning in, dit wordt de WOZ-waarde (waarde onroerende zaken) genoemd. Hierbij wordt gekeken naar de woning zelf, maar ook naar bijvoorbeeld de grond en de omgeving. De huidige woningmarkt zorgt ervoor dat de gemiddelde WOZ-waardes stijgen. Reden voor veel huizeneigenaren om bezwaar te maken tegen de beschikking. U kunt op de site WOZ-waardeloket bijvoorbeeld de WOZ-waardes van huizen in uw buurt raadplegen.

Waarom zou ik bezwaar maken?

Aan de hand van de WOZ-waarde van uw woning wordt de hoogte van enkele belastingen bepaald. Denk hierbij aan onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait) en eventuele erf- en schenkbelasting. Wordt de waarde van uw woning hoger ingeschat, dan betaalt u meer belasting. Dit is voor veel mensen reden om bezwaar in te dienen bij de gemeente in de hoop dat de WOZ-waarde verlaagd wordt. De gemeente bepaalt of dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Waarom zou ik geen bezwaar maken?

Het is echter niet altijd in uw eigen (financiële) voordeel om bezwaar te maken tegen een hogere WOZ-beschikking. Heeft u plannen om uw woning te koop te zetten? Dan kunt u als verkoper juist belang hebben bij een hoge WOZ-waarde. De WOZ-waarde geeft namelijk inzicht in de marktwaarde van de woning. Potentiële kopers houden hier rekening mee met hun bod. Wilt u een tweede hypotheek afsluiten? Ook dan kijken hypotheekverstrekkers naar de WOZ-waarde van uw woning en werkt een hogere WOZ-waarde in uw voordeel. Tot slot is het mogelijk dat de bank uw hypotheekrente verlaagt. Is uw hypotheekbedrag hoger dan de waarde van uw woning, dan betaalt u hiervoor in de meeste gevallen een risico-opslag. Soms is een hoge WOZ-waarde voor de bank genoeg om de risico-opslag te laten verlagen. In sommige gevallen komt de risico-opslag zelfs helemaal te vervallen. Check wel eerst even of dit ook voor u mogelijk is. Uw financieel adviseur kan u hierin adviseren.

Bron: Adfiz

Gerelateerde berichten

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder

Hoeveel bedenktijd heb ik na het kopen van een woning?

Als u een woning koopt, tekent u een koopcontract. Na het tekenen heeft u als particulier nog 3...

Lees verder