Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Huis kopen of huren? De voor- en nadelen

Huis kopen of huren? De voor- en nadelen

U wilt verhuizen, maar gaat u een huis kopen of huren? Huren is vrij simpel, maar wat komt er allemaal bij kopen kijken? Laat u goed informeren en maak een bewuste keuze.

Waarom kopen in plaats van huren?

Steeds meer mensen kiezen voor het kopen van een huis. Immers, u investeert uw geld in uw woning in plaats van het in de vorm van huur weg te gooien. Een prima ontwikkeling, maar de voordelen van huren moeten niet worden onderschat. De voordelen van huren of kopen zijn per persoon verschillend.

Goedkoop huren

Huren via de sociale woningbouw is een van de goedkoopste manieren van wonen. Hiervoor dient u wel ingeschreven te zijn in de gemeente waar u een woning zoekt. In sommige steden maakt u pas kans op een redelijke woning wanneer u lang bent ingeschreven. Het is dus verstandig om u zo vroeg mogelijk in te schrijven in de stad waar u wilt gaan wonen.

Wanneer u huurt via de particuliere woningmarkt betaalt u als huurder vaak meer dan de woonruimte waard is. Maandlasten kunnen absurde hoogtes aannemen. Vooral in de grote steden vragen verhuurders een flinke som geld. Deze situatie drijft veel woningzoekenden richting het kopen van een eigen huis. Toch vragen verhuurders deze hoge huizenprijzen niet zomaar. Bij het kopen van een eigen huis komen kosten en risico’s kijken waar u als huurder vaak niet bij stil staat. Prijzen van gas, water en elektriciteit zijn de afgelopen jaren regelmatig gestegen. Zo nu en dan is het onderhoud van de woning aan de beurt. En zaken die in uw huur waren inbegrepen, zoals het verhelpen van huishoudelijke problemen, zijn nu allemaal voor eigen rekening. Vergeet prijzige kostenposten als onroerendezaakbelasting, opstalverzekering en gemeentelijke heffingen niet. En zelfs hypotheeklasten kunnen aan veranderingen onderhevig zijn, afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm, rentevast periode en de ontwikkelingen in de markt. Daarnaast is het niet zeker dat uw huis uiteindelijk opbrengt wat u verwacht. Een inzakkende huizenmarkt kan bijvoorbeeld voor waardevermindering zorgen.

Kopen voor de lange termijn

Desondanks blijft het kopen van een huis op de lange termijn voordeliger dan huren, omdat u dan in de regel kapitaal opbouwt. Koop wel verstandig. Zorg dat u er aan toe bent en kies voor een verantwoord hypotheekbedrag dat u te allen tijde kunt betalen. Wanneer u investeert in het nodige onderhoud van uw woning, stijgt de waarde van uw huis. Het is dan ook een feit dat veel Nederlanders hun huis beschouwen als een spaarpot waar zij op oudere leeftijd een belangrijk deel van hun vermogen uithalen.

HUIS HUREN
voordelen nadelen
+ u heeft doorgaans een korte opzegtermijn – u bouwt geen vermogen op
+ groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder – u kunt uw huis niet 100% aanpassen aan uw wensen
+ de verhuurder betaalt mee aan de verzekeringen/belasting – het huurbedrag stijgt elk jaar met een bepaald percentage
+ u kunt in aanmerking komen voor huurtoeslag – het huis wordt nooit van u
– u heeft een beperkte keuze uit woonruimtes
HUIS KOPEN
voordelen nadelen
+ het huis is helemaal van u, u bouwt eigen vermogen op – het onderhoud is voor uw eigen rekening
+ u kunt uw huis naar eigen smaak inrichten en verbouwen – u bent nooit helemaal zeker van waardestijging bij verkoop
+ u heeft vaak meer keuze uit verschillende soorten huizen – het eigenwoningforfait telt mee als inkomen
+ investeringen maken het huis meer waard – de hoogte van de overige woonlasten is onzeker
+ u kunt in aanmerking komen voor koopsubsidie – u bent meer gebonden aan uw woning dan bij huren

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden tot het kopen van een woning? Wij kunnen u informeren over passend aanbod en bijstaan in uw zoektocht op de woningmarkt. Onze collega’s van Commitment Verzekeringen kunnen u adviseren over een geschikte hypotheek of de juiste woonhuisverzekeringen bij uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder