Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Laat u een schilder komen voor buitenschilderwerk?

Laat u een schilder komen voor buitenschilderwerk?

Een eigen huis is een waardevol bezit dat goed onderhouden moet worden. Het schilderwerk van een pand is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Een goede verflaag staat niet alleen mooi, maar beschermt ook tegen vocht en rot in deuren en kozijnen. Stel het buitenschilderwerk dus niet uit, anders komen de (herstel)kosten alleen maar hoger uit.

Waar sommigen de ladder op springen om zelf het huis te schilderen, laten de meeste mensen (ongeveer twee derde) liever de vakschilder komen. Want niet iedereen heeft de tijd, kennis of materialen om zelf het schilderwerk op te pakken.

Wanneer schilderen?

Een huis krijgt gemiddeld eens in de vijf jaar een nieuwe verflaag, blijkt uit onderzoek van VEH. Hoe vaak een woning geschilderd moet worden hangt af van onder andere:

 • de kwaliteit van de verf;
 • de verfkleur (donkere kleuren absorberen meer zonlicht dan lichte kleuren en kunnen daardoor eerder uitzetten en krimpen);
 • de houtsoort van de kozijnen (vurenhout en grenen zijn kwetsbaarder dan hardhout, zoals meranti);
 • en de ligging van het huis (gevels op het zuidwesten hebben meer te lijden onder zon en regen en zijn eerder toe aan een nieuwe verflaag).

Tussen april en oktober is de temperatuur doorgaans het meest geschikt voor buitenschilderwerk. 18 graden met bewolking is ideaal schilderweer.

Signalen

Wat zijn de tekenen dat het tijd wordt om het schilderwerk aan te pakken? De meeste mensen ondernemen actie als het schilderwerk scheuren of blaasjes vertoond. Dit is in de regel als eerste zichtbaar op de liggende delen van de kozijnen, zoals de drempels. Is de verf verkleurd of is er houtrot te zien, dan wordt het echt tijd om de boel aan te pakken. Maar ook als de verf afgeeft bij het schoonmaken van de kozijnen, dus dat de verf verpoedert, is een signaal.

De vakschilder

Laat u een buitenschilder het werk doen? Probeer een paar maanden van tevoren al een afspraak te maken met een schildersbedrijf, zodat u beide uw agenda er op kan aanpassen en u niet achter het net vist omdat uw schilder al volgeboekt is. Neem niet genoegen met een offerte waarop alleen een totaalprijs staat. Dan weet je niet wat de schilder allemaal gaat doen. Welke producten gebruikt hij? Verwacht hij houtrot tegen te komen en hoe repareert hij dit (en kost dit extra)? Controleert hij de kwaliteit van de kitnaden of de aanwezigheid van glaslatten? Hoeveel lagen schildert hij? Etc.

Zelf doen? Goed voorbereid aan de slag:

 • Maak het houtwerk schoon en ontvet het
 • Verwijder de door houtrot beschadigde stukken, tot ongeveer een centimeter in het gezonde hout. Haal de verf rondom die plek weg.
 • Houtrotschade kleiner dan ruwweg een vuist is te herstellen met houtrotvuller. Als de schade groter is, is het beter het hele houtdeel te vervangen.
 • Schuur het hout. Hoe beter het schilderwerk, hoe lichter je moet schuren en hoe fijner het schuurpapier moet zijn. Schuur het hout nooit helemaal kaal, anders dekt de verf niet goed.
 • Plak ruiten eventueel af met schilderstape. Haal de tape wel direct na het schilderen weer weg.
 • Zet het houtwerk in de grondverf. Vooral de onderdorpels hebben bescherming nodig.
 • Schuur het houtwerk weer licht op en veel de schuurresten weg.
 • Werk het hout af met een dekkende laklaag.

Nog enkele tips:

 • Zorg dat het schilderwerk binnen in goede staat is. Het binnen- en buitenkozijn vormen namelijk één geheel.
 • Schilder niet over roestige spijkers heen, maar vervang ze door rvs spijkers.
 • Schilder ook de onderkant van deuren en ramen om te voorkomen dat vocht via de onderzijde het hout in trekt.
 • Kies bij voorkeur voor een hoogglans afwerkingslaag i.p.v. zijdeglans. De glimmende laag weerkaatst de zon waardoor de verf minder snel wordt aangetast.
 • Maak het geschilderde houtwerk regelmatig, minimaal twee keer per jaar, schoon om te zorgen dat deze langer goed blijft.
 • Controleer het houtwerk in het voor- en najaar op beschadigingen. Let bijvoorbeeld op blaasjes en scheurtjes en signaleer tijdig eventuele gebreken.

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder