Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Uw financiële situatie bij het kopen van een woning

Uw financiële situatie bij het kopen van een woning

Het is belangrijk om uw financiële situatie goed op een rij te hebben als u kiest voor kopen. Kunt u wel een hypotheek krijgen? En tegen welk bedrag?

Tegenwoordig is het lastig er tussen te komen op de woningmarkt als u niet goed voorbereid bent. De meeste zoekers zijn al op de hoogte van hun financiële mogelijkheden voordat ze bij een woning gaan kijken. Hierdoor kunnen ze dus snel schakelen als ze hun droomhuis zien. Of het überhaupt zin heeft om te onderzoeken of u een hypotheek kunt krijgen, hangt onder andere af van uw inkomen en uw schulden.

Werksituatie

Werkt u fulltime voor een werkgever? Dan kunt u al vrij snel een huis kopen. Een vast contract is in principe niet nodig. Het is genoeg wanneer uw werkgever via een verklaring aangeeft de intentie te hebben om u in vaste dienst te nemen (een intentieverklaring of werkgeversverklaring). De hoogte van uw hypotheek hangt natuurlijk wel af van wat u op dat moment verdient. Een hypotheekverstrekker kijkt naar het bruto jaarsalaris van het lopende kalenderjaar (inclusief vakantiegeld en een eventuele dertiende maand). Na het afsluiten van een hypotheek bent u niet verplicht bij dezelfde werkgever te blijven of hetzelfde salaris te blijven verdienen, mits u de woonlasten maar kunt betalen. Houd altijd in uw achterhoofd dat het niet meer kunnen betalen van uw hypotheek forse problemen met zich meebrengt.

Zelfstandig ondernemer

Wilt u als zelfstandig ondernemer een hypotheek aanvragen? Dan is een stabiel inkomen gedurende de laatste drie jaar vaak een vereiste. Op basis daarvan en de carrièrekansen die een hypotheekverstrekker voor u kan inschatten, wordt uw maximale lening bepaald. Het is wel vrij normaal dat u minder hypotheek krijgt dan met eenzelfde inkomen uit een vaste baan. Ook betaalt u vaak meer rente omdat u naast een flexibel inkomen ook andere risico’s met u meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsongeschiktheid. Sommige banken verplichten klanten zich daarvoor te verzekeren. Een verzekering die veel zelfstandige ondernemers bewust niet afsluiten vanwege de hoge premie.

Spaargeld

Voorheen konden huizenkopers een hogere hypotheek dan de aankoopprijs van de woning. Hierdoor konden ook bijvoorbeeld de kosten koper meegefinancierd worden. Sinds 2018 is het slechts mogelijk om een hypotheekbedrag van 100 procent van de waarde van de woning te lenen. Daarom moeten kopers tegenwoordig zelf ook gespaard hebben om een hypotheek te kunnen krijgen. De kosten voor bijvoorbeeld het hypotheekadvies, de overdrachtsbelasting en de notaris moet in de regel uit eigen geld gefinancierd worden. Dit betekent vaak dat u al ongeveer 6 tot 8 procent van de koopsom aan spaargeld moet hebben.

Schulden

Steeds meer (jonge) mensen bouwen een schuld op waardoor banken een stuk kritischer kijken naar de hoogte van een te verstrekken lening. Heeft u schulden die bij Bureau Krediet Registratie (BKR) zijn aangemeld, dan worden deze door de hypotheekverstrekker meegenomen in de totaalbeoordeling van uw financiële situatie. Ook een studieschuld, telefoonabonnementen en lopende kredieten spelen mee bij het berekenen van de maximale maandlasten die u aankunt. Afhankelijk van de hoogte van de schuld kan uw hypotheekverstrekker voor een oplossing zorgen. In een enkel geval is het mogelijk een deel van de hypotheek te gebruiken om de schulden af te lossen, bijvoorbeeld bij overwaarde. Let wel, de rente die u hierover betaalt, is niet aftrekbaar. U houdt dus minder over om aan een huis te besteden, terwijl uw maandlasten wel hoger uitvallen.

Commitment Verzekeringen

Wilt u meer weten over de hypotheekmogelijkheden voor uw persoonlijke situatie? Neem contact op met onze collega’s van Commitment Verzekeringen voor een vrijblijvende kennismaking.

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder