Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Wie regelt de zaken rondom uw huis als u dat zelf niet meer kunt?

Wie regelt de zaken rondom uw huis als u dat zelf niet meer kunt?

Als een huiseigenaar overlijdt krijgen de erfgenamen de woning. Het is niet ongebruikelijk dat erfgenamen de woning verkopen. In de makelaardij komen we dit regelmatig tegen. Maar het komt ook voor dat de eigenaar nog in leven is, maar helaas niet meer zelf beslissingen over de woning kan maken. Dan is het prettig als er een levenstestament is.

Bij overlijden staat er in het testament of in het erfrecht wie de erfgenamen zijn. Als het gaat om meerdere erfgenamen, dan zijn er vaak verschillende verwachtingen om rekening mee te houden. Communicatie is dan belangrijker dan een ‘gewone’ woningverkoop. Iedere belanghebbende wil graag zo goed mogelijk op de hoogte worden gehouden van de vorderingen. Is iedereen het wel eens met de gekozen makelaar? Wie zorgt ervoor dat de woning bijgehouden wordt voor bezichtigingen? Is iedereen het eens over de verkoopstrategie en de gekozen verkoopprijs? Een goede makelaar zal erfgenamen hier zo goed mogelijk in begeleiden om met een prettig gevoel de verkoop te bewerkstelligen.

Levenstestament

Maar wat als u als huiseigenaar er nog wel bent, maar onverhoopt niet meer zelf beslissingen kunt nemen? Bijvoorbeeld door een ongeval, ouderdom of dementie? Wie bepaalt er dan wat er met u en de woning gebeurt? Als u niets regelt, dan benoemt de kantonrechter iemand. Dat kunt u voorkomen door bepaalde zaken vast te leggen bij een notaris in een levenstestament.

Wat staat er in?

Een levenstestament is een uitgebreide volmacht. Daarin bepaalt u wie er namens u beslissingen mag nemen als u dat zelf niet meer kunt of wilt. U geeft zelf aan hoe u wilt dat er namens u gehandeld wordt. Er is veel mogelijk in een levenstestament. U kunt bijvoorbeeld de volgende zaken regelen:

  • Wie kan de woning verkopen als u dat niet meer kunt?
  • Wie doet de financiën?
  • Wie praat er met de arts?
  • Wie houdt er toezicht?
  • Estate-planning

Meestal bestaat een levenstestament uit twee onderdelen. Een deel ziet hierbij op het behartigen van financiële en zakelijke belangen en een deel ziet op persoonlijke en medische belangen.

Levenstestamenten worden door de notaris geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister, het CLTR. Medici en rechters hebben de mogelijkheid dit register te raadplegen.

Gevolmachtigden kiezen

Het is belangrijk dat u in het levenstestament een persoon aanwijst, waar u vertrouwen in hebt en die uw belangen goed kan behartigen.

Het is mogelijk meerdere gevolmachtigden aan te wijzen. Dit kan handig zijn iemand wanneer u iemand wil kiezen met betrekking tot het financiële deel en een andere persoon voor het persoonlijke deel of als u het prettiger vindt dat meerdere personen gezamenlijk financiële beslissingen voor u moeten nemen.

Levenstestament versus ‘normaal’ testament

Het levenstestament is geen ‘normaal’ testament. Het gaat dus niet over wat er met uw bezittingen en schulden moet gebeuren in geval van overlijden. Dit wordt geregeld in een testament en/of de wettelijke regeling voor erfenissen. Laat een notaris u informeren over testamenten en levenstestamenten, zodat duidelijk is wat uw wensen zijn als u ze zelf niet meer kunt uitspreken.

Gerelateerde berichten

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van de gemeente ontvangen met de...

Lees verder

Meer subsidieregelingen voor verduurzaming woning

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er meer subsidieregelingen voor woningen en bedrijven. De ISDE...

Lees verder

Wat gebeurt er op de huizenmarkt in 2021?

Wat brengt 2021 voor (toekomstige) huizenbezitters? Lees hier de vier belangrijkste wetswijzigingen...

Lees verder